Isolationsklasser for transientbeskyttelse

Isolationsklasser

I Danmark har vi en traditionelt måde til belysningsanlæg som kun er fremført i tre forskellige faser og nulleder men som med udgangspunkt ingen systemjording. Jeg vil forneden gå i dybden og forklare dig om isolationsklasser for transientbeskyttelse samt gadebelysningsanlæg. 

Isolationsklasser

Der findes som regel to isolationsklasser. Således Klasse I og klasse II. I Danmark har vi en tradition om at kun udføre gadebelysningsanlæg i klasse II materiale. Derved kan man gå uden om at installere og montere en fejlstrømafbryder (RCD) for at beskytte imod fejl. Grundet at undlade denne RCD er specielt, for ikke at overgøre det med isolation. Det anses nemlig at den dobbelte isolation er på nuværende tidspunkt tilstrækkelig. Undlader man at installere en fejlstrømsafbryder kan man slippe for bland andet fejludkoblinger. 

I betragtning af isolationsklasse I er den mindre udbredt for installationerne inden for gadebelysning vil være implementeret beskyttelsesleder (PE – jord = gul/grøn) mellem installationerne samt vil der være installeret en fejlstrømafbryder nær forsyningspunktet. Set af lynnedslag og transiente påvirkninger af installationerne er der meget tydelige ulemper ved brug af isolationsklasse II installationer. Dette er specielt fordi at isolationsklasse II er et materiale som udføres isoleret og uden brug af beskyttelsesledere. Såfremt at beskyttelsesledere ikke er implementeret i installationen, kan der opstå lokalt i eksempelvis lysmaster store potentiale forskelle. Disse potentiale forskelle er udelukkende mellem lysmaster på lokalt jordforbindelse og armaturerne samt installationskablerne. 

Elektrisk materiel

Når du skal vælge elektrisk materiel, er det vigtigt at tænke på ydre påvirkninger af dit valg. Hertil skal du være opmærksom på dit valg af elektrisk materiel i forhold til om det materiel du vælger er egnet og beregnet til placeringen samt om materiellet kan klare de ydre påvirkninger som den kan ske at skulle blive udsat for. Her forneden vil jeg forklare dig om elektrisk materiel klasse I og II.

Elektrisk materiel klasse I (1):

Elektrisk materiel klasse I skal du anvende når materiellets beskyttelse imod elektrisk stød ikke alene er afhængig af grundisolationen. Derudover er materiellet fremstillet til at have forbindelse af de mest udsatte dele til beskyttelseslederen i installationen. 

Engelsk betegnelse for denne elektrisk materiel er: Class I (1) equipment.

Elektrisk materiel klasse II (2):

Elektrisk materiel klasse II skal du anvende når materiellets beskyttelse overfor elektrisk stød ikke alene er afhængig af grundisolationen. Ydermere hvor der bliver anvendt dobbelt isolation eller forstærket isolation. Derudover er denne form for elektrisk materiel ikke fremstillet til at have forbindelse til beskyttelseslederen.  

Engelsk betegnelse for denne elektrisk materiel er: Class II (2) equipment.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *