Nye lovkrav til transientbeskyttelse

lovkrav til transientbeskyttelse

De seneste lovkrav til transientbeskyttelse blev offentliggjort og trådt i kraft d. 1 juli 2017. Overgangsperioden som er frem mod d. 1 juli 2019 får du mulighed for at arbejde efter enten installationsbekendtgørelsen eller strømstærkbekendtgørelsen. Disse nye lovkrav til transientbeskyttelse gælder til stort set alle installationstyper.  Ved at klikke ind på Bekendtgørelsen nr. 1082, kan du læse alle paragraffer om regler indenfor installation mm. 

De nye regler og lovkrav i installationsbekendtgørelse har til formål om at beskytte el installationer mod overspændinger.  Hertil betyder det, at det er vigtigt for dig som installatør eller rådgiver at forholde dig til de nye regler og krav der blev trådt i kraft i 2017. 

Skadens konsekvens er altafgørende for behov af transientbeskyttelse

Hvis du er i tvivl om hvad kravene og reglerne er til installationstyperne og hvad det indebærer. Hertil stræber du efter at alle dine installationer lever op til dem. Så er det en yderst god idé at bruge nogle minutter på at læse bekendtgørelsen nr. 1080 igennem. Dette vil gavne både dig og dine kunder. Herved kan det også være relevant at informere dine kunder om disse krav så de forstår hvorfor det er så vigtigt at få monteret transientbeskyttelse til deres bolig. Udover kraven om at alle privat boliger skal implementere beskyttelse i deres bolig, skal der også risikovurderes om der skal yderligere transientbeskyttelse på forskellige genstande i boligen, såsom TV, computer og eller andre former for el-apparater. 

For industrikunder gælder kravene og reglerne ligeledes som for private kunder. Hertil skal alle maskiner og anlæg beskyttes mod overspænding. Transientbeskyttelsen vil typisk være decentralt monteret ved den ønskede maskine eller anlæg. 

Hvad indebærer overgangsperioden?

I overgangsperioden beslutter du helt selv hvilken vej du foretager dig i forhold til installationsbestemmelser og når du udfører dem. Herved skal du være opmærksom på at du ikke må anvende to forskellige regler når du udfører den enkelte installation. De to forskellige regler inden for stærkstrømsbekendelsen afsnit 6 og den nye installationsbekendelse.

Forneden kan du få et overblik over tidslinjen som du skal være opmærksom på, når du arbejder med nye installationer

overgangsperiode-tidslinje
Billede fra sikkerhedsstyrelsen.dk

 

Hvad så efter overgangsperioden er slut?

Når overgangsperioden slutter d. 1 juli 2019 skal alle de nye regler følges og arbejdes efter når du er i gang med at udføre en installation. 

Igangværende projekter må dog arbejdes færdig med ovenstående regler indtil d. 30 juni 2020, hvis de er færdigprojekterede eller at projektet er igangsat inden d. 1 juli 2019. Du kan her eksempelvis færdiggøre din igangværende projekt som du startede inden d. 1 juli 2019 efter stærkstrømsbekendelsen afsnit 6 frem til d. 30 juni 2020. 

En anden ting du også skal være opmærksom på mht. store byggerier under særlige tilfælde, kan du modtage dispensation fra sikkerhedsstyrelsen til at fuldføre og færdiggøre dit igangværende projekt efter stærkstrømsbekendelsen afsnit 6 senere end d. 30 juni 2020. 

Modtagelse af dispensation fra sikkerhedsstyrelsen sker følgende ved at sende en anmodning om dette og herved være opmærksom på at anmode inden skæringsdatoen.

Efter d. 1 juli 2020 er det absolut vigtigt at følge kravene og reglerne inden for installationsbekendtgørelsen med tilsvarende standarder. Ifølge de nye krav og regler er det vigtigt at du også har standarderne på den rette plads. Ser du andre muligheder eller en anden måde at fuldføre din installation på, kan du afvige standarden. Herved skal du så være absolut sikker på at den måde du gør det på ikke er farligt og husk at dokumentere hvordan du har udført installationen. 

Ud fra de standarder du kan få mulighed for at afvige fra er de frivillige standarder. Hvis der er en obligatorisk standard, skal du som regel følge den. Sidst men ikke mindst skal du også følge de regler som er trådt i kraft i installationsbekendtgørelsen. 

 

2 tanker om “Nye lovkrav til transientbeskyttelse

  1. Rasmus Larsen siger:

    jeg vil lige gøre opmærksom på at i, i dokumentet har skrevet bekendtgørelse 1080 men det er 1082 og det er også den i har link til. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *